
Κύριε Μπελεντερίδη, η πρώτη απορία που θα θέλαμε να μας λύσετε είναι ποιά είναι τα είδη του χαλβά;
Υπάρχει ο χαλβάς με το ταχίνι, ο Μακεδονικός, ο χαλβάς που φτιάχνεται με το σιμιγδάλι και ο χαλβάς ο Φαρσαλινός που έχει ρίζες στα Φάρσαλα. Υπάρχουν επίσης και οι χαλβαδόπιτες που είναι σαν μαντολάτο.
Ποιές είναι οι διαφορές τους;
Ο πρώτος γίνεται με ταχίνι, ο δεύτερος με σιμιγδάλι και ο Φαρσαλινός γίνεται με άμυλο, δηλαδή νισεστέ. Τα βασικά υλικά του χαλβά Φαρσάλων είναι ζάχαρη, νερό, νισεστέ, αμύγδαλο, λάδι και φρέσκο βούτυρο. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα, γίνεται νηστίσιμος, μόνο με λάδι.
Ποιός χαλβάς πιστεύετε πως είναι ο πιο δύσκολος να παρασκευαστεί;
Ο χαλβάς ο Φαρσαλινός έχει μία ιδιορρυθμία στην τέχνη, στο ψήσιμο. Η συνταγή που έχεις είναι σημαντική, αλλά όλη τη γεύση τη δίνει το καλό ψήσιμο, όταν ο τεχνίτης ξέρει να τον καραμελώσει καλά. Υπάρχουν φυσικά και μυστικά που δεν αποκαλύπτει ο κάθε τεχνίτης. Σημαντικό ρόλο παίζει και το σκεύος, το μπακιρένιο καζάνι… μόνο εκεί μέσα μπορεί να γίνει ο χαλβάς, πουθενά αλλού. Υπάρχει ολόκληρη διαδικασία… πριν ξεκινήσουμε την παρασκευή του χαλβά, αποστειρώνουμε το καζάνι για να φύγει το δηλητήριο.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο άρθρο μας:
https://eatdessertfirstgreece.com/2019/09/27/halvas-farsalon/