Το έργο της εβδομάδας, Εθνική Πινακοθήκη

Η Εθνική Πινακοθήκη, μετά την ανακαίνισή της λειτουργεί πλέον κανονικά. Κοιτάζοντας την ιστοσελίδα της είδαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα η οποία λέγεται “Το έργο της εβδομάδας”. Σκεφτήκαμε πως με αυτόν τον τρόπο η Εθνική Πινακοθήκη ανοίγει προς τον κόσμο και κοινοποιεί έργα τα οποία μετά μπορεί κανείς να δει από κοντά.

Το έργο της εβδομάδας που διανύουμε είναι οι “Ολυμπιακοί Κύκλοι” του Γιώργου Ζογγολόπουλου, ένα έργο του 1998 φτιαγμένο με ανοξείδωτο μέταλλο. Εκτίθεται στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο Άλσος Ελληνικού Στρατού στο Γουδή.

πηγή

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης: Οι “Ολυμπιακοί κύκλοι” είναι ένα από τα έργα που βασίζονται στο συνδυασμό και την επανάληψη ενός γεωμετρικού σχήματος – στην περίπτωση αυτή του κύκλου. Ο Ζογγολόπουλος χρησιμοποιεί έξι ισομεγέθεις κύκλους που εισδύουν κατακόρυφα και διαγώνια ο ένας στον άλλο, ενώ ταυτόχρονα υποβάλλεται η εντύπωση μιας αέναης κυκλικής κίνησης. Οι πέντε κύκλοι αιωρούνται σχεδόν πάνω σε δύο ευθείες λάμες που σχηματίζουν ορθή γωνία, ενώ ο έκτος, τοποθετημένος κατακόρυφα, ισορροπεί τη στήριξη της σύνθεσης.

Ευκαιρία να κάνουμε μια βόλτα και να δούμε τους “Ολυμπιακούς Κύκλους” και όλα τα γλυπτά του άλσους από κοντά!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s