Ιστορικά βήματα στο λόφο Κολωνού

Κάθε φορά που περνάμε από το λόφο Κολωνού παίρνουμε μια αναπνοή, μια ανάσα πρασίνου μέσα στην πολύβουη περιοχή του Κολωνού. Το σημαντικότερο όμως είναι πως περπατάμε στα βήματα των αρχαίων μας προγόνων, σε έναν λόφο ιστορικό.

Ο λόφος του Κολωνού ήταν πασίγνωστος στην αρχαιότητα λόγω της περίφημης τραγωδίας του Σοφοκλή, Οιδίπους επί Κολωνώ. Ο Κολωνός διαβάσαμε πως στην αρχαιότητα ήταν από τους πιο αριστοκρατικούς δήμους, με το ποτάμι, τον Κηφισό να τον διασχίζει.

Φανταζόμαστε πως μπορεί να ήταν τότε η ζωή και συνεχίζουμε τη βόλτα μας στα πέτρινα δρομάκια κάτω από τα ψηλά του δέντρα. Σε ένα πλάτωμα συναντάμε την ιστορία και πάλι, μιας πιο σύγχρονης εποχής…

Βρίσκουμε δύο ταφικά μνημεία, τα μνημεία των Μύλερ και Λενορμάν. Έχουμε μάθει πως ο Karl Otfried Müller, ο οποίος βρισκόταν στην χώρα μας για να μελετήσει την αρχαία και τη ρωμαϊκή εποχή, αφήνει στην Αθήνα την τελευταία του πνοή την 1η Αυγούστου του 1840. Το δεύτερο μνημείο ανήκει στον αιγυπτιολόγο Charles Lenormand, ο οποίος συμμετείχε στην αποκρυπτογράφηση της λεγόμενης Στήλης της Ροζέττας. Στο τρίτο του ταξίδι στην Ελλάδα, το 1859, έχασε τη ζωή του.

Το μνημείο Μύλλερ και στο βάθος το μνημείο Λενορμάν
Τα δύο μνημεία όταν στήθηκαν αντίκριζαν την Ακαδημία Πλάτωνος.

Όσο πιο πολύ βυθιζόμαστε στην ιστορία, τόσο πιο σημαντικός μας φαίνεται ο τόπος αυτός της γειτονιάς μας και αναμένουμε τις μουσικές εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει φέτος το καλοκαίρι το θεατράκι του!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s