Πειρασμοί, θλίψεις, δοκιμασίες

Το κεφάλαιο των θλίψεων, των δοκιμασιών, των ποικίλων πειρασμών, είναι το πλέον σημαντικό στο περισπούδαστο πρακτικό σύγγραμμα της ζωής κάθε ανθρώπου.

Εδώ, θα πρέπει όμως, να διευκρινήσουμε για τους πειρασμούς της πάσχουσας αγάπης, αυτής, που δείχνουν οι Άγιοι εμπράκτως, με όσα υποφέρουν και υπομένουν για το Άγιο Όνομα του Χριστού, έναντι των άλλων πειρασμών των αμαρτωλών, που έρχονται «δια την κακίαν των λογισμών και των πράξεων»

Ο Ιερός Χρυσόστομος λέγει πως «το να πάσχει κανείς υπέρ του ονόματος του Χριστού είναι και χάρις και χάρισμα και δωρεά», γι’ αυτό, μας προτρέπει να μη ντρεπόμαστε να πάσχουμε για τον Χριστό, διότι εδώ έχουμε οφειλέτη τον Χριστό.

Οι θλίψεις θεωρούνται ως κακά, που έρχονται να διαταράξουν τη ζωή του ανθρώπου και να του προξενήσουν πόνο, ενίοτε αβάστακτο, που ανελέητα κατασχίζουν την καρδιά, τα σκοτεινιάζουν όλα και οδηγούν σε αδιέξοδο. Τότε, ο άνθρωπος σκέφτεται, όπως ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος σημειώνει: «Τα καλά έφυγαν· τα δεινά ήλθαν γυμνά και προκλητικά· το ταξίδι τώρα γίνεται μέσα στο σκοτάδι της νύχτας· πουθενά δε φαίνεται φάρος και ο Χριστός φαίνεται να κοιμάται».

Συγκλονίζει ο πόνος και ο άνθρωπος θέλει να απαλλαγεί. Εξ’ αιτίας αυτού του πόνου, του φαίνονται όλα καλά, ενώ έχουν «δύναμιν αγαθού» και επιβάλλονται «δια να αποτραπεί η αμαρτία», να καταστραφεί το πραγματικό κακό.

Οι θλίψεις είναι ψυχοσωτήρια φάρμακα και καρποί τους είναι «η αιώνιος σωτηρία των ψυχών», και γι’αυτό, ο άνθρωπος οφείλει να ευχαριστεί ευγνώμονα τον Χριστό και να μη δυσαρεστείται για τις «παιδαγωγικές οικονομίες του Θεού».

Χωρίς πειρασμούς και θλίψεις κανείς δε μπορεί να σωθεί. Όσοι δε μπορούν να το αντιληφθούν αυτό, ζητούν από το Θεό να επέμβει σε καιρό δοκιμασιών, όπως αυτοί θέλουν και όχι, όπως ο Μεγάλος της ψυχής Ιατρός γνωρίζει, προς το συμφέρον, να χορηγεί τα φάρμακα.

Ο Όσιος Γέρων Πορφύριος, Η Αγαπώσα Καρδιά από τις Εκδόσεις Εφραιμιάς Ιεράς Γυναικείας Κοινοβιακής Μονής Οσίου Εφραίμ του Σύρου, Κονταριώτισσα Κατερίνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s