Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης σήμερα 12 Ιουλίου και είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε μερικά από τα σοφά του λόγια. Ο Άγιος Παΐσιος ήταν Αγιορείτης μοναχός, με καταγωγή από την Καππαδοκία. Είχε πολλά χαρίσματα, και κυρίως μεγάλη αγάπη για τους ανθρώπους και έγνοια για τον πόνο τους. Είναι ένας από τους σύγχρονους αγίους, αφού κοιμήθηκε το 1994.

Διαβάστε τη βιογραφία του Αγίου Παϊσίου εδώ: https://www.saint.gr/3200/saint.aspx#Biography

Επ’ ευκαιρίας θυμηθήκαμε την επίσκεψη που είχαμε τη χαρά να κάνουμε πριν δύο χρόνια στο σπίτι της οικογένειάς του στην Κόνιτσα. Φτάνοντας έξω από το σπίτι, τηλεφωνήσαμε σε έναν πολύ ευγενικό κύριο, ο οποίος μας άνοιξε και μας ξενάγησε στο σπίτι. Μέσα είδαμε προσωπικά αντικείμενα του Αγίου, οικογενειακές φωτογραφίες, χειρόγραφα, βιβλία και πολλά άλλα. Νιώσαμε μια συγκίνηση τεράστια που πατούσαμε στον χώρο όπου μεγάλωσε ένας άγιος!

Το σπίτι της οικογένειας του Αγίου Παϊσίου, απ’ την επίσκεψή μας στην Κόνιτσα
Στην αυλή του σπιτιού του Αγίου Παϊσίου
Στην αυλή του σπιτιού του Αγίου Παϊσίου Εικόνα του Αγίου Παϊσίου στην αυλή του σπιτιού της οικογένειάς του

Τα φωτισμένα του λόγια τα βρίσκουμε σε πολλά βιβλία. Σε ένα από τα αγαπημένα μας με τίτλο 50 ερωτήσεις & απαντήσεις του Αγίου για τη ζωή και τον θάνατο διαβάζουμε τα εξής:

  • Όπως έχω καταλάβει, όλο το καλό προέρχεται από την απιστία. Όταν ο άνθρωπος δεν πιστεύει στον Θεό, θέλει να γλεντήσει.
  • Ο άνθρωπος πρέπει να συλλάβει το βαθύτερο νόημα της ζωής, ότι αυτή η ζωή είναι για να ετοιμαστούμε για την άλλη. Από εκεί και πέρα, όπως ένας που ταξιδεύει να πάει κάπου χρειάζεται έναν οδηγό, έτσι και για το ουράνιο ταξίδι πρέπει να βρει έναν οδηγό (πνευματικό). Μετά, να τον βάλει σε ένα πρόγραμμα, λίγη μελέτη, λίγη προσευχή, να αποφεύγει τις αφορμές της αμαρτίας, και το κοσμικό φρόνημα που είναι το χειρότερο απ’ όλα. Οπότε έτσι η καρδιά του θα είναι στο Χριστό.
  • Πρέπει να αγωνιστούμε με φιλότιμο να σωθούμε, για να μην λυπήσουμε τον Χριστό. Θα μας πει ο Χριστός:  «Παιδί μου εγώ έκανα τόσα για να σε σώσω. Έχυσα το αίμα μου και υπέμεινα τόσα πάθη, εσύ τι έκανες για να σωθείς;»
  • Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να βρει και να αγιάσει την κλίση του. Ο προκομμένος άνθρωπος, όπου και να βρεθεί, είτε στο γάμο, είτε στο μοναχισμό, θα είναι επιτυχημένος.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε βιβλία του Αγίου Παϊσίου για να κατεβάσετε σε pdf δωρεάν: https://orthodoxoiorizontes.gr/Paterika_keimena/Gerwn_Paisios/Biblia_kai_Logoi_Osiou_Paisiou_Agioreitou.htm

Καλές και ευλογημένες αναγνώσεις!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s