“Η δίκη των δικαστών” δωρεάν στη Σαρωνίδα

Σήμερα Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 21.00 στον κινηματογράφο Ορφέας στη Σαρωνίδα (Λεωφ. Σαρωνίδας 60, τηλ. 22910 60077-8) θα γίνει επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με ελεύθερη είσοδο, συνδιοργανωμένη από το Πνευματικό Κέντρο Σαρωνίδας “Ορφέας” και τον Δήμο Σαρωνικού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί η ταινία “Η δίκη των δικαστών” του Πάνου Γλυκοφρύδη, με τον Νίκο Κούρκουλο, με την ευγενική χορηγία της Finos Film.

Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Λίγα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, υπό τη βασιλεία του Βαυαρού Όθωνα, προσήγαγε σε δίκη τους μεγάλους οπλαρχηγούς του αγώνα, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Γεώργιο Πλαπούτα, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η περιβόητη δίκη που έγινε στο Ναύπλιο, συγκλόνισε το έθνος, επειδή οι πάντες γνώριζαν ότι οι δύο ήρωες ήταν απολύτως αθώοι. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αθανάσιος Πολυζωϊδης και ο δικαστής Γεώργιος Τερτσέτης αρνούνται να προσυπογράψουν την καταδίκη σε θάνατο των κατηγορουμένων. Οι Βαυαροί διατάζουν τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επέμβει, και αυτός απαγγέλλει κατηγορία εναντίον τους, με αποτέλεσμα να συρθούν στα μπουντρούμια των φυλακών και να δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, αλλά στη “δίκη των δικαστών” που ακολουθεί, αθωόνονται πανηγυρικά.

Σενάριο,Σκηνοθεσία: Πάνος Γλυκοφρύδης  Παίζουν:Νίκος Κούρκουλος, Νικηφόρος Νανέρης, Μάνος Κατράκης, Σπύρος Καλογήρου, Χρήστος Τσάγκας, Δημήτρης Μυράτ, Μάκης Ρευματάς, Δέσποινα Τομαζάνη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s