Μια ημέρα στο Δίστομο και την Αράχωβα, γεμάτη ιστορία

Η ταξιδιωτική ομάδα του Eat Dessert First Greece με νέα σύνθεση για ένα ταξιδάκι στο Δίστομο και την Αράχωβα. Ο Γιώργος με τη μαμά του και η Ελίζα με το μπαμπά της πήραν την εξερευνητική τους διάθεση και ξεκίνησαν για μία ακόμα εκδρομή που θα τα είχε όλα!

Φύγαμε για ένα ακόμα ημερήσιο ταξιδάκι!

Στο νέο ταξιδιωτικό μας άρθρο προορισμός είναι το μαρτυρικό Δίστομο και η γραφική Αράχωβα. Εκεί, μαθαίνουμε ιστορία από τα μνημεία του Διστόμου, επισκεπτόμαστε την ιστορική, αναγνωρισμένη από την UNESCO Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, κάνουμε βόλτες και δοκιμάζουμε την κουζίνα της Αράχωβας, χωρίς να παραλείψουμε και το γλυκάκι μας βέβαια! Μια ημερήσια εκδρομή γεμάτη γνώσεις, εμπειρίες και γεύσεις…

Στο δρόμο συναντήσαμε πολλούς ποδηλάτες, πιθανώς λόγω κάποιου ποδηλατικού αγώνα!

Ο πρώτος μας προορισμός ήταν το Δίστομο, μια ημιορεινή κωμόπολη -σε υψόμετρο 467 μ.- της επαρχίας Λιβαδειάς του νομού Βοιωτίας. Από το 2010 είναι έδρα του δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας.

Το Δίστομο είναι δυστυχώς κυρίως γνωστό από την τραγική του μοίρα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφερόμαστε στη Σφαγή ή Ολοκαύτωμα του Διστόμου στις 10 Ιουνίου του 1944. Όπως διαβάσαμε, έως εκείνη τη μέρα οι κάτοικοι ζούσαν σε μια ειδυλλιακή πατρίδα, μέχρι που όλα άλλαξαν ένα πρωί Σαββάτου. Στρατιώτες των Γερμανών μπήκαν στο χωριό και δολοφόνησαν άνδρες, γυναίκες, ακόμα και παιδιά. Σε ρεπορτάζ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι μίλησαν με τους απογόνους των εκτελεσμένων, αναφέρουν πως ήταν «μια βάρβαρη, αιμοσταγής πράξη, ανεξήγητη ακόμα και μέχρι σήμερα». Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το χρονικό της τραγωδίας εδώ.

πηγή
πηγή

Μια από τις χειρότερες ωμότητες ολόκληρου του πολέμου

Mark Mazower, ιστορικός (πηγή)
Στο δρόμο για το Δίστομο

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: https://eatdessertfirstgreece.com/2021/07/30/distomo-arachova/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s