Ο Άγιος Νεκτάριος για την αρετή της σιωπής

Μια από τις αρετές που αναφέρει ο Άγιος Νεκτάριος, εξίσου σημαντική με τις υπόλοιπες, είναι η σιωπή. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας αξιόλογης και ευγενικής παιδείας. Διότι εκείνος που έχει μάθει να σιωπά, έχει μάθει να ακούει και να μιλάει. Η σιωπή είναι προϊόν σύνεσης και δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον. Κι αυτό, γιατί ο σιωπών μπορεί να συζητήσει κι όταν ακούει τον άλλον δεν ταράζεται ούτε αντιμιλάει με απρεπή λόγια ακόμη κι αν τα λόγια που ακούει δεν του αρέσουν. Αντίθετα, όσοι διακόπτουν δεν είναι σε θέση να ακούσουν αλλά ούτε και να ακουστούν κι έτσι καταλήγουν να φέρονται άσχημα στους συνομιλητές τους.

Η σιωπή βρίσκεται κοντά στην προσοχή και είναι ένδειξη σωφροσύνης, ακόμα και για τους απαίδευτους, τους οποίους μεταμορφώνει σε φρόνημους και σεμνούς. Η σιωπή είναι καλύτερη από την ομιλία, διότι εκείνος που κρατάει το στόμα του κλειστό, διατηρεί την ψυχή του μακριά από θλίψεις. Το να μπορεί κανείς να συγκρατεί τη γλώσσα του είναι τιμητικό, και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και για τους νεότερους. Το αγαθό πνεύμα που διατηρείται όταν πρέπει είναι το καλύτερο βάλσαμο.

Πηγή: Θεανώ-Δήμητρα Μανδέλα, Άγιος Νεκτάριος, τα θαύματα και οι θεραπείες, βιογραφία-διδαχές-εκκλησίες, Εκδόσεις Καλοκάθη, Αθήνα.

Ο Άγιος Νεκτάριος (πηγή)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s