«Ολυμπιακές δάδες 1936-2020» στο Δημαρχείο Περιστερίου

Μια υπέροχη έκθεση λαμβάνει χώρο στο Δημαρχείο Περιστερίου, στη στάση Μετρό Περιστέρι, και πρέπει οπωσδήποτε να την επισκεφθείτε! «Ολυμπιακές Δάδες 1936-2020», από την προσωπική συλλογή του Περιστεριώτη κ. Στράτου Κλήμου… σύμβολα του Ολυμπιακού Ιδεώδους, ενθύμια ιστορικών στιγμών, αλλά και αυτόνομα αντικείμενα που θα μπορούσαν να ειδωθούν και ως έργα τέχνης, η κάθε δάδα έχει τη δική της ξεχωριστή ομορφιά…

Είχαμε τη χαρά να επισκεφθούμε την έκθεση παρέα με τον αγαπητό μας φίλο και Αντιδήμαρχο Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας του Δήμου Περιστερίου κ. Γιώργο Τσίνα. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τσίνα για την ξενάγηση στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη έκθεση και για την ενημέρωση για τα σημαντικά της εκθέματα!

Μπαίνοντας στην έκθεση μας υποδέχεται η ελιά, ένα ακόμα σύμβολο του Ολυμπιακού Ιδεώδους, μιας και ένα κλαδί ελιάς ήταν το μόνο έπαθλο για τους ολυμπιονίκες…
Με τον κ. Γιώργο Τσίνα, Αντιδήμαρχο του Δήμου Περιστερίου, ο οποίος μας ξενάγησε με μεγάλη χαρά στην έκθεση!

Τα κύρια εκθέματα της έκθεσης που κυριαρχούν στις προθήκες της αίθουσας είναι Ολυμπιακές Δάδες, από τις Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία που ακολουθεί, στους θερινούς και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη δάδα των θερινών αγώνων προέρχεται από Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936, της 11ης Ολυμπιάδας. Στους συγκεκριμένους αγώνες συμμετείχαν 49 έθνη, γεγονός που τότε αποτέλεσε ρεκόρ. Οι δάδες των θερινών αγώνων φτάνουν μέχρι τους Ολυμπιακούς του 2020/21 στο Τόκυο, στους οποίους συμμετείχαν 205 χώρες.

Η Ολυμπιακή Δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 στο Βερολίνο, η πιο παλιά της έκθεσης!
Επόμενη χρονολογικά η Ολυμπιακή Δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1948 στο Λονδίνο
Και άλλες Ολυμπιακές Δάδες σας περιμένουν να τις δείτε από κοντά!

Ένα μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο και στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί είδαμε δάδες που ξεκινούσαν από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στο Λέικ Πλάσιντ των ΗΠΑ, έως τους αγώνες του 2018 στην Πιόνγκτσανγκ της Κορέας.

Ολυμπιακές Δάδες των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Φυσικά ξεχωριστή θέση στην έκθεση, όπως και στην καρδιά μας, κατέχουν οι δικοί μας θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Εκτός από την Ολυμπιακή δάδα στην έκθεση μπορεί κανείς να δει διάφορα αναμνηστικά από τους αγώνες, τα οποία αναμφίβολα φέρνουν περηφάνεια και συγκίνηση…

Η δική μας Ολυμπιακή Δάδα!
Αναμνηστικά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004
Ο Φοίβος και η Αθηνά ξεχωρίζουν!

Διαβάζοντας το βιβλιαράκι της έκθεσης, μάθαμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία. Διαβάσαμε πως «η Ολυμπιακή Φλόγα εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ το 1928, όταν άναψε και παρέμεινε αναμμένη στην είσοδο του Ολυμπιακού Σταδίου καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων. Το άναμμα της φλόγας ενθουσίασε το κοινό και έκτοτε παρέμεινε τμήμα της Τελετής Έναρξης των Αγώνων. Στους μεθεπόμενους Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο ο Δρ. Carl Diem, εμπνευσμένος από αρχαία ελληνικά αγγεία και τα γραπτά του αρχαίου συγγραφέα Πλούταρχου, εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας διαδρομής με δρομείς που θα μετέφεραν με αναμμένες δάδες μια φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία στο Βερολίνο. Η εισήγηση έγινε δεκτή και έτσι δημιούργησε την πρώτη Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία από την Αρχαία Ολυμπία στο Βερολίνο στο πλαίσιο της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936. Έκτοτε η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία αποτελεί κορυφαία στιγμή για κάθε Ολυμπιακή Διοργάνωση και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων, κυρίως χάρη στον βαθύτερο συμβολισμό της.»

Ο βωμός υποδοχής και διανυκτέρευσης της Ολυμπιακής Φλόγας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της Αθήνας το 2004. Στο κάτω μέρος της προθήκης βλέπουμε λυχνίες ασφαλείας αναμμένες με την Ολυμπία Φλόγα, οι οποίες βρίσκονται σε ομάδα οχημάτων που ακολουθεί τον Λαμπαδηδρόμο.

Η έκθεση δεν θα μπορούσε φυσικά να διοργανωθεί αν ο κ. Στράτος Κλήμος, υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, δεν είχε θελήσει να μοιραστεί με όλους μας τα αντικείμενα της προσωπικής του συλλογής. Όπως διαβάσαμε στο βιβλιαράκι της έκθεσης, η συλλογή αποτελεί προϊόν προσπάθειας 30 ετών και μπορεί να χαρακτηριστεί έργο ζωής. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε να θαυμάσουμε τα εκθέματα αυτά, που ζωντανεύουν το Ολυμπιακό ιδεώδες.

Πανοπλία και αγγειόσχημο φόρεμα από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μαζί με μανδύες ιεριών Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας της δεκαετίας του 1980

Φεύγοντας από την έκθεση, σκεφτόμαστε πως είναι πολύ όμορφο να γίνονται δράσεις που προβάλλουν αξίες και υψηλά ιδεώδη με τα οποία είναι στενά συνδεδεμένη η χώρα μας, όντας η γενέτειρα αυτών! Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που την έκθεση επισκέπτονται και πολλά σχολεία! Συγχαρητήρια στο Δήμο Περιστερίου και τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Παχατουρίδη για την υπέροχη πρωτοβουλία, όπως και προσωπικά στον κ. Κλήμη για τη δημοσιοποίηση της πολύτιμης συλλογής του!

Μια ακόμα πολύ σημαντική πρωτοβουλία είναι πως στα εγκαίνια της έκθεσης τιμήθηκαν Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες. Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν οι Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες: Χαλκιά Φανή – Στίβο, Μουρούτσος Μιχάλης -Ταεκβοντό, Ντανατσίδης Αλέξιος – Τζούντο, Πόλακ Έλεν – Κλαούντια – Επί Κοντώ, Πολυχρονίδης Γρηγόρης – Μπότσια με την Πατρώνη Κατερίνα συνοδός, Συρανίδης Νίκος – Συγχρονισμένη Κατάδυση, Σπανάκη Αριάδνη – Παρασκευή – Ιστιοπλοΐα, Στεφανόπουλος Γιώργος – Πυγμαχία, Τελτσίδου Ελισάβετ – Τζούντο, Τερζιάν Αλέξης – Στίβος, Γκούλη Ευθυμία – Κολύμβηση μαζί με την Μπουζαλάκου Μαργαρίτα – συνοδός – προπονήτρια, Μαυρωτάς Γεώργιος – Πόλο, Τσουλφά Αιμιλία – Ιστιοπλοΐα, και Χριστοδούλου Εύα – Ρυθμική.

Από τα εγκαίνια της έκθεσης (πηγή)

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 20.30 στο Δημαρχείο Περιστερίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 210 5779914 ή στο email dedadp@yahoo.gr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s